Првих 50 година Гимназије

Created: Monday, 09 May 2016

 Захвалили су се како прошлим тако и садашњим генерацијама Гимназије, али и онима који ће у будућности изабрати Гимназију као своју школу. Говор Борислава Ћалића, садашњег ученика четвртог разреда и прошлогодишњег добитника Светосавске повеље, био је говор који је инспирисао многе и који је испраћен аплаузом.

Путујући кроз време, програм нам је омогућио да се вратимо у прошлост и да је оживимо рецитацијама бивших ученика – Теодора Марчета, Бојана Мандић, Елена Барањ, Ружица Јовановић, Тамара Прецепа и Ивана Малешевић. Кроз програм су нас водили харизматични водитељски пар – Исидора Петровић и Бранко Бркић. Својим учешћем приредбу су улепшали ученици треће и четврте године Софија Алимпијевић, Мартина Жабчић, Ана Брдар, Екатарина Јовановић, Милица Трифуновић и Ања Годић, као и ученица првог разреда Александра Киждобрански која је говорила текст Марине Цветајеве говором на руском језику. Визуелни и звучни ефекти, као и сам изглед представе који је оставио велики утисак на присутне заслуга је наших техничара – Страхиње Богдановић, Михаила Шепе и Марка Ковачевића.  Смех и забаву, како на бини тако и иза ње, али и међу публиком донели су учесници римејк представе „Свет“ Бранислава Нушића и тиме су обележили двадесет година рада рецитаторско-драмске секције: Раде Обрадовић, Хелена Теодоровић, Катарина Милојевић, Младен Бркић, Адриана Теодоровић, Марија Орлић, Драган Весић, Тамара Бојић, Хелена Пешић.

На успешним глумачким остварењима, труду и ангажовању у реализацији приредбе ученицима су захвалне су професорке српског језика и књижевности Милана Лукић и Драгица Савић.

Колектив гимназије се захваљује свима који су својим трудом и радом омогућили ово беспрекорно обележавање, за нас, веома важног датума, као и онима који су у њему уживали и увеличали га својим присуством.

У оквиру пригодног програма, отворена је изложба ликовних радова ученика Гимназије. Изложено је 25 слика рађених различитим ликовним техникама (цртеж оловком и тушем, воденим бојама, темпером, уљем на платну, акрилним и контурним бојама, као и комбинованом техником).
             Изложене слике резултат су рада ученика на редовним часовима ликовне културе, ликовне секције у оквиру школе, али и индивидуалног рада у слободно време.
             На изложби су учествовали најдаровитији ученици од првог до четвртог разреда, из оба смера: Александра Киждобрански, Татјана Маричић, Тамара Чабрило, Андријана Орловић, Јелена Кртинић, Исидора Петрушић, Катарина Товаришки, Александар Милуновић, Кристина Ћалић, Исидора Петровић, Ивана Блануша, Ана Блануша, Кристина Блануша и Никола Растовић.
Изложба је била отворена за све посетиоце од 5. до 13. маја.

„Трему сам осетила тек када сам схватила да следећа на бини треба да се појавим ја. Нервозу су ми појачали наступи који су претходили – сјајна представа са одличним глумцима, рецитације бивших ученика које никога нису оставиле равнодушним, као и водитељи и остали учесници примедбе који су заблистали на бини. Беспрекорна презентација и звучни ефекти били су знак да треба да изађем и мамили су моје несигурне и плашљиве кораке. Помислих „Можеш “, и са највећим осмехом стадох на место обележено за мене. После толико припрема и проба, схватила сам да бих место пронашла и затворених очију. У почетку, мало дрхтавим гласом, преносила сам публици приче које су оставиле траг у ових 50 година постојања Гимназије. Заборавила сам на страх и трему, чак ми је и глас добио лепу, природну и самоуверену боју. Аплауз по завршетку родио је у мени потпуни осећај задовољства и поноса. Иза завесе чекало ме је прегршт загрљаја и речи хвале које су ми значиле много. У себи помислих, „напокон је готово!“ и истог сам трена, због исте те мисли постидех се. Људи иза завесе, била су лица која сам виђала сваки дан и са којима сам проводила сате. Били смо једни другима подршка, подстрек. Учили смо једни друге много тога. Били смо пријатељи. Насумице склопљена група која је на крају постала породица.“

                                                                                                             Ана Брдар III1

 

View the embedded image gallery online at:
https://www.gimnazijain.edu.rs/site/o-nama/gimnazija-danas/597-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-50-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD.html?tmpl=component&print=1&layout=default#sigProId260603f325