Дан људских права

Датум креирања: уторак, 16 децембар 2014

Поводом „Дана људских права", који се обележава 10. децембра, ученици II године су уредили огласну таблу. На њу су окачили неколико права која су илустрована и паное које су правии и украсили на часу грађанског васпитања.

dan ludskih prava 2014Са својом професорком Наташом Шкрбић изложили су сав материјал који су прикупили. Пошто се од почетка године баве људским правима и правима детета, издвојили су неке информације.

Уједињење нације су 10. децембра 1948. године усвојиле Универзалну декларацију о људским правима, у којој је истакнуто да су та права универзална и да не зависе од националне, државне, идеолошке, социјалне и културне припадности.

Тим документом се штите грађанске, политичке, економске, социјалне и културне слободе и права човека – од права на живот и слободу до права на достојанство, приватност, социјалну сигурност и удруживање.

УН су 1966. донеле два споразума, којима су разрађене слободе и права прокламована декларацијом о људским правима, а документе је прихватило 130 земаља.

У оквиру Савета Европе 1950. године донета је Конвенција о заштити људских права и основних слобода која, поред основних права, установљава и механизам заштите и надзора над њиховим остваривањем.

Генерални секретар УН Бан Ки-мун оценио је да је 2011. година била изузетна година за људска права јер су се људи широм планете мобилисали тражећи правду, достојантсво, једнакост и учешће у друштвеним процесима.

Погодака: 675