Гугл учионице

virtuelna ucionicaGoogle учионице Гимназије су сервиси за учење путем интернета (учење на даљину) који омогућава самостално учење и олакшава савлађивање градива. Могу да га користе сви ученици гимназије. За приступ учионицама обратите се предметним наставницима . .

Портал мој есДневник

Parental ControlsПортал за родитеље и ученике  мој есДневник омогућава лакше праћење учења и владања ученика. Родитељи и ученици овде могу погледати тренутне оцене ученика из свих предмета, као и оцене из претходних школских година. Такође, овде можете видети и податке о изостанцима ученика, као и о њиховом понашању и владању на часу . . .

Извештај са екскурзије I разреда

Created: Thursday, 04 June 2015

Када смо у петак ујутру почели да се скупљамо, ни сами нисмо знали шта да очекујемо од ове екскурзије. Видно успавани, јер смо јако рано устали, сели смо у аутобус и почели да се пребројавамо, а ту нам се представио и наш водич, Ана, која нам је обећала да ће нас упознати са лепотама источне Србије. После неколико сати вожње стигли смо до првог одредишта, пећине Равништарке, надомак Кучева.

pecina0 pecina02 pecina3

Кроз њу смо се прошетали туристичком стазом, још мало обилазили околину око пећине и упутили се даље. Наше следеће одредиште био је манастир Горњак, који је име добио по ветру горњаку који дува у тим крајевима. За манастир се везује легенда да када је деспот Стефан пролазио тим крајевима, са друге стране реке Млаве угледао је свештеника и покушао да разговара с њим, али пошто је река била бучна њих двојица нису могли да чују један другог. Пошто је свештеник видео да се ради о побожном човеку окренуо се према реци и рекао: „Млаво ућути!“ и стварно на том делу изузетно бучна река Млава и дан данас је веома мирна и тиха, а ту је и подигнут овај манастир.

gornjak4 gornjak2 gornjak54

 

Трагом ове приче кренули смо и до самог изворишта Млаве, где смо се мало одмарали и спремали да наставимо даљи пут.

mlava1 vrelo55

Следеће место које смо требали да посетимо био је Бор. Ту смо посетили борски музеј рударства и металургије и чули причу како се рударство развијало кроз векове, а видели смо и поставку слика борског уметника Ненада Васиљевића „Бору и Боранима“.

bor4 bor9 bor5

Последња станица пре одласка у хотел било је Борско језеро, вештачко језеро надомак самог града Бора.

borsko1 borsko22

Увече када смо стигли у хотел, почели смо са распакивањем, потом је уследила вечера, а онда припреме за одлазак у дискотеку у којој смо се забављали две вечери наше екскурзије.
Наш други дан почео је доручком и ужурбаним припремама за одлазак у даљи обилазак источне Србије. Прва на листи места за обилазак била је Феликс Ромулиана, царска палата коју је подигао римски сенатор Гај Галерије и име јој дао по својој мајци Ромули. Недалеко од палате налази се и место где се сматра да су сахрањени Гај Галерије и његова мајка и где су последњи пут у историји римског царства неки сенатор и његова мајка проглашени за божанство.

feliks2 feliks1 felix44
felix6 felix89 felix0
 

Недалеко одатле застали смо и да би обишли Гамзиградску бању, а потом смо продужили путем Старе планине где смо успут видели етнолошки музеј у селу Равне, ручали у етно селу „Срна“ и стигли до Старе планине која је била прекривена снегом и ту направили малу паузу, а потом се вратили у наш хотел у Зајечару.

gamzi1 gamzi5 gamzi6
staraplanina1 staraplanina2 staraplanina9


Трећи дан наше екскурзије био је дан повратка, око један сат поподне смо кренули из хотела и упутили се ка Инђији, али смо пре тога обишли Народни музеј у Зајечару, где смо чули занимљиву причу о овом граду и његовој околини од доба Римског царства до данас.

muzej1    

На путу смо обишли манастир Буково, надомак Неготина, и сам Неготин.

bukovo9 bukovo11 bukovo111

У Неготину смо обишли родну кућу нашег најпознатијег композитора Стевана Стојановића Мокрањца и гроб хајдука Вељка Петровића. Последњу паузу смо направили у Голубцу, где смо се прошетали обалама Дунава, а када смо ушли у Београд било нам је јасно да се приближавамо Инђији, а самим тим се и наша екскурзија завршава.

negotin12 negotin30 negotin39
golubac144 golubac3 golubac4

ИНТЕРВЈУИ СА УЧЕСНИЦИМА ЕКСКУРЗИЈЕ:

Како си се провео/ла на екскурзији? Који ти је био најлепши моменат на екскурзији?


ЈОВАНА ВИНЧИЋ, I4
"На екскурзији сам се јако лепо провела, најлепши моменат ми је био када смо у аутобусу, у повратку, сви заједно певали наше омиљене песме."

КАТАРИНА МИЛОЈЕВИЋ, I4
"Сама екскурзија је била веома дивна, могли смо свашта да видимо, а и да научимо. Срећна сам што сам имала прилику да упознам источни део Србије и сва њена богатства. Најлепша ми је била шетња кроз пећину Равништарку."

СУЗАНА ВУКОВИЋ, I2
"На екскурзији је било супер, најлепше су ми биле посете манастиру Горњак и пећини Равништарки."

БОШКО ЖИВКОВИЋ, I3
"Екскурзија је била много добра, најлепше ми је било када смо се дружили увече."

 

Јутјуб канал

youtube logoЈутјуб канал Гимназије је место где се објављују видео садржаји о Гимназији, снимци разних дешавања и ученичких активности, као и занимљиви радови. Уколико се пријавите добијате могућност лакшег праћења актуелноси везаних за гимназију

Фејсбук страница

facebook logoФејсбук страница Гимназије садржи основне информације о Гимназији, као и разна обавештења. Уколико се пријавите добијате могућност лакшег праћења дешавања у гимназији као и бржег добијања информација . . .