Виртуелна учионица

virtuelna ucionicaВиртуелна учионица Гимназије је сервис за учење путем интернета (учење на даљину) који омогућава самостално учење и олакшава савлађивање градива. Могу да га користе сви ученици гимназије. После регистрације и пријављивања на систем постају вам доступни садржаји који се ту налазе као што су лекције, тестови, литература. . .

Портал мој есДневник

Parental ControlsПортал за родитеље и ученике  мој есДневник омогућава лакше праћење учења и владања ученика. Родитељи и ученици овде могу погледати тренутне оцене ученика из свих предмета, као и оцене из претходних школских година. Такође, овде можете видети и податке о изостанцима ученика, као и о њиховом понашању и владању на часу . . .

Линија, цртеж као скица, студија и целовито решење

Created: Wednesday, 10 February 2016

Појам линије-линија, уз боју је основно средство израза у ликовним уметностима. Линије у природи нема она се не може опипати. Она је измишљено средство које је створио човек да би њиме визуелно организовао свет око себе и у себи. Линија је форма која својим простирањем и интезитетом ствара одређена просторна обележја. Она својим током или сусретом са другим линијама ствара контуру неког облика. Густо постављене линије једна преко друге стварају површину.
Ученици I1 и I2 упознали су се са линијом и њеним могућностима кроз занимљиву вежбу.
Разговарали смо са професорком ликовне културе Браниславом Вранић:
„Цртеж је уметност и техника стварања слика на површини, најчешће папиру, путем линија, тачки, и мрља, обично тушем, оловком, кредом, угљеном или крејоном. Ученици на папиру цртају скицу коју желе да раде. Скицу преносе на школску шперплочу коју су пре тога могли да обоје у жељену боју. Након овога ученици су добили домаћи задатак да код куће укуцају мале ексере по контури облика, али и унутар облика ако желе да дочарају сенку и дубину. Правило је једноставно, тамо где је светлије има мање ексера, тамо где је гушће има више ексера. Домаћи рад донели су већ следећи час и наставили даље с радом. Наиме, око закуцаних ексера мотали су конац или вуницу у жељеној боји и њиме добијали облике које су хтели. Кроз занимљиву вежбу ученици су се упознали са линијом и развијали тимски дух, с обзиром на то да су радили у пару.“

Е. Јовановић

 

 

Hits: 767

Јутјуб канал

youtube logoЈутјуб канал Гимназије је место где се објављују видео садржаји о Гимназији, снимци разних дешавања и ученичких активности, као и занимљиви радови. Уколико се пријавите добијате могућност лакшег праћења актуелноси везаних за гимназију

Фејсбук страница

facebook logoФејсбук страница Гимназије садржи основне информације о Гимназији, као и разна обавештења. Уколико се пријавите добијате могућност лакшег праћења дешавања у гимназији као и бржег добијања информација . . .